Kulturspor - din vej til store oplevelser

I Bornholms Kulturuge har vi ni forskellige kulturspor, du som gæst kan vælge at følge. I løbet af kulturugen vil sporet bringe dig til nye oplevelser hver dag, hvor vi præsenterer det bedste, Bornholm har at byde på, indenfor et bestemt kulturfelt. Du kan også sammensætte dit helt eget program med aktiviteter fra flere forskellige kulturspor.

Programmet sammensættes, når Bornholms Kulturuges bestyrelse har behandlet de indsendte ansøgninger fra vores mange arrangører.

 

De ni kulturspor

Historie og Kulturhistorie
Bornholms historie og forhistorie adskiller sig på mange væsentlige punkter fra resten af Danmarks. Med sin placering langt ude i Østersøen har øen i årtusinder været et knudepunkt, hvor mange handelsruter krydsede forbi. Derfor har Bornholm haft tæt kontakt til resten af verden, og det er først 'for nylig', at den geografiske beliggenhed er blevet betragtet som isoleret og en ulempe.

Når det kommer til forhistorien og arkæologien er Bornholm også et kapitel for sig som det sted, hvor vi har de fleste og rigeste fund. Dertil kommer den store mængde af bautasten og helleristninger. 

Dette spor er nok det, hvor du kommer tættest på Bornholms dna. I Kulturugen indgår spændende byvandringer, og arkæologisk udgravning er efterhånden også blevet en tradition.

Litteratur
"Bornholms Litteraturfestival" vil for tredje gang levere et fyldigt og alsidigt program til litteratursporet. Her kan du møde spændende forfattere indenfor mange genrer - de fleste er nogle, som festivalen har hentet udenfor Bornholm, men selvfølgelig bliver der også præsenteret bornholmske forfattere.

Klassisk musik
Koncerter vil blive afholdt flere forskellige steder - helt sikkert i nogle af vore smukke kirker, men også andre mere usædvanlige spillesteder er i vente. Både lokale ensembler og "importerede" musikere og sangere gør det muligt at sammensætte et afvekslende program med klassisk musik.

Kunst
Bornholm har "altid" haft et aktivt kunstmiljø. Det afspejles i den fornemme faste samling på Bornholms Kunstmuseum og i de mange små gallerier og udstillingssteder, der ligger spredt rundt omkring på øen. 

I kulturugens kunstspor kan du besøge udstillinger, møde kunstnere og selv deltage i workshops.

Teater og Scenekunst
Bornholm har et rigt teaterliv med Bornholms ældste, fungerende teater i Rønne, det eksperimenterende teaterværksted "Undreværket" i Gudhjem, Birca ved Klemensker er et refugium for kunstnere og udviklere beliggende i landlige og inspirerende omgivelser, og Soldalens fantastiske terræn danner ramme om nycirkus i nærheden af Olsker. Alle har de medvirket ved flere kulturuger.

Madkultur
Du vil opdage, at det ikke er uden grund, at Bornholm har markeret sig så stærkt inden for gourmet gennem snart en længere årrække.
Det er ikke en tilfældighed, men resultat af mange års samarbejde. Kokke og fødevareproducenter samarbejder om forædling af produkterne. Bornholm er hjemsted for Danmarks første regionale Madkulturhus 'gaarden' og for Danmarks største kokkekonkurrence 'Sol over Gudhjem'. På Bornholm er vi stolte af de mange fremragende restauranter. Og selvfølgelig indgår de lokale produkter i stor udstrækning både på spisestederne og i kokkekonkurrencen.

Smagen af Bornholm, afsmitningen fra det bornholmske terroir vil være gennemgående for alle aktiviteter i dette kulturspor.

Natur
Bornholms natur er så særegen og gemmer på så mange kulturspor, at den fortjener en kategori for sig selv - og det fik den for første gang i kulturugen 2018.
Kom med og oplev den storslåede natur under kompetent og medrivende vejledning, og hør om bl.a. de sagn og myter, der knytter sig til de forskellige lokaliteter. Hvordan stedet har haft betydning for livet netop her.
Der er ture med fokus på insekter, geologi, naturpleje, fugleliv plus alle de kulturspor, menneskenes færden har sat i naturen. 

Rytmisk musik
Rygraden i dette spor er den legendariske koncertrække Udenfor Sæsonen, hvor Steffen Brandt er den gennemgående figur.
Steffen Brandt har fra starten i 2002 været kunstnerisk leder og tovholder på projektet, der har til hensigt at bygge bro mellem forskellige musikalske genrer og mellem kunstnere, der befinder sig forskellige steder i livet og karrieren. Hvert år ser vi nye og overraskende konstellationer. 

Men også i dette kulturspor kan lokale kunstnere fint gøre sig gældende med koncerter rundt omkring på øen, hvor de viser kvaliteten af det bornholmske musikliv.

Kunsthåndværk
Traditionen for kunsthåndværk fører langt tilbage på Bornholm. Også på dette felt indtager øen en særstilling - ikke bare i Danmark, men i Europa og resten af verden. I 2017 opnåede Bornholm den ære, at blive udnævnt som World Craft Region som det første sted i Europa. Bag titlen står World Craft Council (WCC), som er den største internationale organisation for promovering af  kunsthåndværk. WCC arbejder non profitable, non governmental og er anekendt af UNESCO. 

I begrundelsen for at udnævne Bornholm lyder det: "Juryen, der vurderede den bornholmske ansøgning om at blive World Craft Region, var meget imponeret over kvaliteten, autenciteten og den høje standard af bornholmsk kunsthåndværk. Den rige tradition, oprindelig baseret på produktion af glas og keramik, har ført til en bred, rig og solid symbiose af værksteder, museer, biennaler og uddannelsesfaciliteter på øen. Juryen oplevede, at det høje bornholmske niveau inden for alle typer af kunsthåndværk er fuldt på højde med det internationalt bedste.”